This Stellenbosch Congress Diary by Eric van Balkum first appeared on the blog of the Nederlandse vereniging voor Muziekbibliotheken (IAML Netherlands) and is reprinted here with kind permission:
1e IAML-congres op het Afrikaanse continent
Voor het eerst in de lange historie van IAML-congressen kwamen de internationale muziekinformatie-specialisten samen op het Afrikaanse continent. De compacte Zuid-Afrikaanse universiteitsstad Stellenbosch ontving van 23 tot 28 juni ongeveer 160 professionals uit de muziekbibliotheek- en -archiefwereld.
De Nederlandstalige delegatie (Nederland en Vlaanderen) bestond uit 6 congresgangers: NVMB-voorzitter Nienke de Boer (Balletorkest), Paula Quint (Haags Archief/Nederlands Muziek Instituut), Martie Severt (Koninklijk Conservatorium Den Haag), Eric van Balkum (Muziekschatten.nl/Podiumkunst.net), Jan Dewilde (Studiecentrum voor Vlaamse Muziek) en Anna Pensaert (Cambridge University Music Library).
De Nederlands/Vlaamse delegatie (met in het midden de nieuwe IAML-president Rupert Ridgewell)
Het congres opende met een spetterend optreden op zondagavond van een ensemble rondom multi-instrumentalist Dizu Plaatjies, die vooraf een korte inleiding gaf over de te bespelen Afrikaanse traditionele muziekinstrumenten. Ook op de maandag- (Louis Mhlanga & Friends), dinsdag- (orgelimprovisatie van Zorada Temmingh bij de stomme film Four horsemen of the Apocalypse) en donderdagavond (Matthew Reid, Pieter van Zyl and Liesl Stoltz met klassieke muziekwerken van Zuid-Afrikaanse componisten) werden de congresleden getrakteerd op concerten.
Overdag was er een goed gevuld programma in diverse zalen van het Konservatorium, terwijl enkele sectiebijeenkomsten plaatsvonden in de Universiteitsbibliotheek. Zoals gehoopt was er veel kans kennis te nemen van muziekcollecties op het Afrikaanse continent. Daaruit bleek dat bij een aantal op succesvolle manier verbinding met de muziekpraktijk of het muziekonderwijs wordt gezocht.
Afrikaanse sprekers
Daarnaast waren er bijdragen waarbij de niet-Afrikaanse sprekers door een Zuid-Afrikaanse bril naar hun collecties keken. Dat gold onder meer voor Jan Dewildes lezing Musical expressions of support by Flemish composers to the Afrikaners during the Boer Wars (1880-1902), conserved in Flemish music libraries. Eric van Balkum, een ander lid van de Nederlands/Vlaamse delegatie presenteerde in de ‘Cataloguing and Metadata section’ de recent gepubliceerde terminologiebron voor Klassieke Muziekwerken van Nederlandse oorsprong (zoekmodule). Zijn internationale vakgenoten bleken onder de indruk van deze belangrijke stap ten behoeve van het verbinden van klassieke muziekcollecties. Tijdens de twee vergaderingen van deze werkgroep is afgesproken dat de IFLA/UNIMARC-vocabulaire Medium of performance een update krijgt, waardoor deze zal worden verrijkt met Nederlandstalige termen uit de vorig jaar gepubliceerde thesaurus Uitvoeringsmedia (zoekmodule). Ook zullen op internationaal niveau issues ter bespreking worden verzameld met betrekking tot de RDA-representatie van muziekbronnen (genoteerde en uitgevoerde muziek).
Martie Severt en Nienke de Boer zaten op zeer kundige wijze enkele lezingenblokken en werkgroepsessies voor, door de sprekers te introduceren en de vragenrondes te modereren. Nienke sprak bovendien tijdens de afsluitende plenaire bijeenkomst een In memoriam voor de betreurde medeoprichter van de NVMB Joop Meuleman. Tijdens die vergadering vond ook de ceremonie plaats waarbij de zeer gewaardeerde IAML-president Pia Shekhter afscheid nam en het stokje overgaf aan Rupert Ridgewell.
Natuurlijk hebben de wandelgangen (ontbijt, pauzes, diners, concerten, excursies) tijdens een dergelijk congres ook hun waarde. Zo ontstond het idee om – bij gebrek aan een Belgische/Vlaamse pendant – de Zuiderburen ook welkom te kunnen heten als lid van de NVMB.
Hopelijk is het congres van volgend jaar in Salzburg net zo goed georganiseerd, waardevol en inspirerend.
- Like Facebook
- Partager sur Facebook
- Identifiez-vous pour poster des commentaires