IAML Stellenbosch Congress Diary #3: Czech Republic

The third Congress Diary from Stellenbosch is by Jitka Malkova (Jiri Mahen Library in Brno, Czech Republic):

Bylo o nás skvěle postaráno: Congress IAML (Stellenbosch, 2024)

Kongres IAML ve Stellenbosch byl unikátní v mnoha ohledech – poprvé v historii se konal na africkém kontinentu, a ještě k tomu v roce 30. výročí pádu apartheidu v Jihoafrické republice. To v sobě nese nejen prvky vítězství, ale také klade důraz na lidskost a rovnoprávnost, což není ani v dnešní době samozřejmostí – a cesta k cíli ještě dlouhá a trnitá.

Kongresu jsme se s kolegyní Katrin Kalay zúčastnily z České republiky pouze dvě, čímž jsme reprezentovaly kromě naší mateřské Knihovny Jiřího Mahena v Brně také Českou národní skupinu IAML, jejíž předsedkyně Blanka Ellederová (Městská knihovna v Praze) kvůli zdravotním komplikacím nemohla dorazit. Pro mě to byl kongres třetí, poprvé jsem se ho účastnila v Praze (2022), poté v Cambridge (2023); pro mou kolegyni Katrin byl tento jejím „poprvé“. Delegátů z evropských států bylo na kongresu málo, o to vřelejšího přijetí se nám dostalo jak ze strany členů pořadatelského výboru, tak celého výboru IAML.  

Podstatnou roli při naší účasti na kongresu sehrálo několik věcí: Vstřícnost ze strany vedení Knihovny Jiřího Mahena a především možnost zafinancovat tuto cestu z projektu Studijní zahraniční cesty KJM realizovaného za finanční spoluúčasti EU prostřednictvím Národního plánu obnovy a Ministerstva kultury ČR.  

Logos to support travel of Jitka Malkova

Program kongresu byl bohatý – přínosné pro nás byly mimo jiné příspěvky s africkou tematikou, z hlediska historického kontextu, ale také se zaměřením na etnomuzikologii. Knihovna Jiřího Mahena v Brně totiž vlastní bohatý instrumentář sestávající mimo jiné z afrických hudebních nástrojů (bubny djembé ad.), které využíváme v prožitkových pořadech vycházejících z metody celostní muzikoterapie. Uvítaly jsme tak mimo jiné prohlídku Kirbyho sbírky hudebních nástrojů (College of Music, University of Cape Town), která byla součástí před-kongresového výletu, a s radostí naslouchaly ukázkám etnické hudby. Bohatá kulturní náplň sestávala ze skvělých večerních koncertů (Dizu Zungula Mzikantu Plaatjies; Louis Mhlanga ad.), promítání němého filmu The Four Horsemen of the Apocalypse (1921) s varhanní improvizací (Zarada Temmingh) či prohlídek knihoven (např. exkurze do WH Bell Music Library, University of Cape Town).

Setkávání pracovníků hudebních archivů, knihoven a muzeí na mezinárodním poli přináší mnoho inspirace, dává nahlédnout do činnosti knihoven a dalších kulturních institucí v rámci celého světa, umožňuje výměnu zkušeností, a to vše v osobním kontaktu, dává možnost zdokonalovat se v anglickém jazyce, na druhé straně také odkrývá rozdíly mezi přístupem jednotlivých států ke kulturnímu dědictví a činnosti knihoven, muzeí a archivů.

Kongres konající se na africkém kontinentě nám – evropským knihovnicím – přinesl velmi zajímavý vhled do systému afrických knihoven a celkově do historie tohoto světadílu. Stal se pro nás velkou událostí, jež se konala v krásném univerzitním městě. Byl pro nás přínosný z několika úhlů pohledu: profesního, informačního, společenského atd. Velmi si cením osobních setkání, protože díky nim „svět anonymních“ jmen získává konkrétní tváře a ukazuje člověka v jeho jedinečnosti.

Velké poděkování patří pořadatelskému výboru – bylo o nás skvěle postaráno!  

Translate

English French German Italian Portuguese Russian Spanish