IAML Stellenbosch Congress Diary #2: Latvia

The following Congress Diary from Stellenbosch is by Ruta Almane-Palmbaha (National Library of Latvia) and was originally written in installments for the Latvijas Nacionālās bibliotēkas Mākslas un mūzikas centrs:

Klāt Konferences dienasgrāmata #1 no mūsu Ruta Almane-Palmbaha:

Kas ir jāņem vērā, lai dotos uz Dienvidāfriku?

Numur 1 – ir jānokārto vīza. Vīzas kārtošanu uzticēju labai tūrisma firmai “Averoja”, jo pašam kārtot, manuprāt, sarežģītāk. Pamatojums tam – Latvijas pilsonim vīzu uz DĀ jākārto Zviedrijā. Tur dažādi papīri un principi jāievēro, kā arī pašam jāsūta pa pastu. Izmaksas nerēķināju, kā sanāktu izdevīgāk – šeit bija svarīgi taupīt laika resursus un firmai ir pieredze ar to, ka vīzas tiešām tiek nokārtotas, nevis gaidīt, pašam kārtojot, vai pēkšņi kāds papīrs nav pareizi aizpildīts. Man tika atsūtīti skaidri definēts dokumentu saraksts, kurus kopā ar kolēģiem sagatavojām un iesniedzām angļu valodā. Ja Tev vajag vīzu, rekomendēju šo firmu. Man viss izdevās.

Lidojums tika iegādāts Turkish Airlines. Bija jāiegādājas savienotais reiss caur Stambulu. Meklējām tādu variantu, lai starp lidojumiem nav ārkārtīgi daudz brīvā laika lidostā. Jāatzīst, ka tik tālu un viena, vēl nekad nebiju devusies. Lidojums bija pārbaudījums man, kā emocionāli, tā arī fiziski. Līdz Stambulai lidojums ilga ~3 stundas un pēc tam Stambulas lidostā pēc 2h jāpārkāpj nākošajā reisā uz Keiptaunu. Nu tur, mīļie, lidoju ~11h. Man tāda tipa satraukuma brīžos ir ārkārtīgi būtiski atrast kādu, kam pieķerties, lai uzlādētu emocijas. Vienā lidmašīnā iepazinos ar blakussēdētāju, kas devās uz Turciju ar tūristu grupu ekskursijā, savukārt pirms kāpšanas Keiptaunas reisā, aprunājos ar divām dāmām, kurām braukāšana uz Keiptaunu 11h ir kā man no Purvciema uz LNB. Dažreiz iesākumā pietiek, ja kāds pasaka: “Just relax”, skaties filmas, paguli un tā. Tie, kas gatavojas pirmo reizi tālu dotos, tomēr teikšu – sagatavojies rūpīgi. Ērts apģērbs ir “must have”. Starp citu, Turkish Airlines rūpējas par saviem pasažieriem – garajā reisā katram pasažierim uz krēsla stāvēja noderīgas lietas: pleds, siltas zeķes, acu aizsegs, austiņas (planšetei), ausu aizbāžņi un pat komplektiņš ar ko no rīta iztīrīt zobus. Abos reisos bija bezmaksas ēdināšana un dzērieni (kafija, ūdens u.tml.) Apkalpošana vispār bija augstākajā līmenī.

Dienvidāfrikas ziema šodien likās, kā silts Latvijas rudens, viegli iekrāsotām lapām. Keiptaunā pabiju tik caurbraucot – ar Uber no lidostas uz Stellenbošu. Rīt jau reģistrācija un IAML 2024 Atklāšanas ceremonija.

false

 

Jāņu dienas vakarā esam saņēmuši Konferences Dienasgrāmatas ierakstu #2 no Ruta Almane-Palmbaha IAML 2024 Stellenbošā, Dienvidāfrikā :

Kongress notiek Stellenbošas Universitātes Mūzikas nodaļas ēkā. Piereģistrējoties katrs saņem zilu somu ar visu nepieciešamo – Kongresa visas nedēļas programmu, koncertu ieejas biļetes u.c. noderīgu informāciju, kā, piemēram, pieeju internetam.

Šodien, Kongresa pirmajā dienā, secināju, ka dalībnieku skaits liekas sarucis. Bija tāda sajūta, ka nav tik piepildītas telpas, kā novērots citos IAML Kongresos. Nolēmu aprunāties ar organizētājiem. Jā, kaut kā nebiju iedomājusies, ka patiesībā tāds brauciens uz Dienvidāfriku ir ekskluzīvs. Tāls ceļš, finanses u.tml. Un, piemēram, es, pārstāvu ne tikai Latviju, bet Baltijas reģionu kopumā, jo no Baltijas valstīm esmu ieradusies vienīgā. Kāds kolēģis izteicās, ka esot baidījies vai maz vispār no Baltijas kāds brauks...”because of the war”. Sajutu lielu atbildību. Ik pa laikam kāds pajautā no kurienes es esmu, piemēram, apkalpojošais personāls. Saku, ka no Latvijas. No kurienes? No Latvijas. Mmm...nekad neesmu dzirdējis par tādu. Tālu? Apmēram, 14 stundu lidojums. Wow. Skatieties, šeit, pie Baltijas jūras. Jā, tiešām…tālu. Kopumā dalībnieku skaits ir ~170.

Visas dienas garumā vienlaicīgi notiek dažādas sesijas, kuras ir sadalītas dažādās tēmās. Katrs pats sastāda savu plānu, ko viņš apmeklēs dienas garumā. Es apmeklēju: “Atklāšanas plenārsēdi”, “E-notis mūzikas bibliotēkās. 1.daļa: ieguvumi un kataloģizēšana”, “Komponistu kolekcijas”, “Baznīca un mūzika Āfrikas kontinentā”. Pievienotājā video mums māca populāru āfrikāņu dziesmu "Shumayela" Zulu valodā.

Dienas noslēgumā koncerts “Africa, my Love”. Uzstāsies Zimbabvē dzimušais Luiss Mhlanga (Louis Mhlanga), kurš tiek uzskatīts par vienu no labākajiem Āfrikas džeza ģitāristiem. Kopā ar viņu būs dzirdama arī pavadošā grupa siltos džeza ritmos.

 false

Konferences dienasgrāmata #3 no Mūzikas lasītavas vadītājas Ruta Almane-Palmbaha IAML 2024 Stellenbošā, Dienvidāfrikā :

"Šīs dienas galvenais uzdevums – noprezentēt digitālo kolekciju “Dziesmu svētku krātuve”!

Vakar, piedaloties vairākās sesijās, biju ievērojusi cik viss labi noorganizēts – īpaši jau tehniski. Tehniskais atbalsts ir visās telpās, kur notiek prezentācijas. Konferences dalībnieki prezentē savus referātus ar 100% tehnisko atbalstu – nemanīju nevienu aizķeršanos. Tas ir ārkārtīgi būtiski.

Otrs – cik dažāda var būt angļu valoda. Katrs runā savā “dialektā”. Varbūt ne vienmēr var saprast precīzi, ko otrs stāsta savā prezentācijā, bet savstarpēji komunicējot, viens otru saprot – un tas nekas, ja Tev kaut kas ir “samisējies, būvējot pareizo teikuma uzbūvi”.

Mana prezentācija bija iekļauta sesijā ar nosaukumu: “Digitālās kolekcijas un saglabāšana”. Šajā panelī bijām trīs runātāji – es, Jonathan Manton (Jēlas Universitāte) un Nkwenkwezi Languza (Dienvidāfrikas Nacionālais arhīvs). Sesijas vadītājs – Kimmy Szeto, absolūts “savējais” ar labu humora izjūtu un labestīgu pretimnākšanu, ieinteresēts katra labbūtībā. Prezentācijas noklausījās ~25 cilvēki. (Vienlaicīgi notiek ~6 dažādi notikumi).

Savā runā biju nolēmusi fokusēties uz Latvijas dziesmu svētkiem ārpus Latvijas un to ietekmējošajām personībām. Interesantumam nobeigumā pastāstīju, ka Latvijā šajā laikā svin Vasaras saulgriežus, uzliku audio ierakstu no Digitālā bibliotēka – E. Melngaiļa “Jāņu vakaru” un pāris fotogrāfijas no IAML 2017 Latvijā (noslēguma vakariņām “Jāņu stilā”) – auditorijā bija cilvēki, kas bija bijuši tieši uz šo pasākumu un bija ļoti iepriecināti.

 

false 

 

Jau kā ierasts, vakarpusē pienāk ziņa no Ruta Almane-Palmbaha "IAML 2024", tālajā Dienvidāfrikā, kas liecina, ka klāt Konferences dienasgrāmata #4, šoreiz neslēdzošais ieraksts. Tūlīt jau sāksies garais ceļš mājup...:

Kongress straujiem soļiem tuvojas nobeigumam. No vienas puses gribas teikt - gara un piepildīta nedēļa, no otras puses gribētos, lai viss virzās nedaudz lēnāk. Ir jaunas iepazīšanās...sejas, kuras beidzot esi sācis aptvert un sveicināt. Gribētos ar QR kodu vai skrīnšotu tās nofiksēt līdz nākošajai reizei, kas starp citu būs pavisam tuvu - "Mūzikas skaņu" zemē Zalcburgā, Austrijā.

Vakar bija piepildīta un interesanta diena. Man par lielu iepriecinājumu satiku vairākus cilvēkus, kuri pienāca klāt un pateicās par manu referāta lasījumu dienu iepriekš. Kolēģe (jā, mēs visi šeit esam kolēģi) no Dienvidāfrikas KwaZulu Uniersitātes izteica komplimentu par tik veiksmīgu saskarni, kāda ir Dziesmu svētku krātuvei - viss esot tik lieliski navigējams un saprotams. Komplimentus par mūsu radīto krātuvi esam dzirdējuši arī iepriekš, bet dzirdēt no ārzemniekiem tas ir divtik liels prieks. Kāds cits kolēģis, savukārt, es atceros Tevi, no Latvijas! Kā Tev iet? Kā Tavā ģimenē uztver šo kara situāciju, vai dzīvojiet bailēs?

Trešdienas ir arī ekskursiju dienas. Biju izvēlējusies tūri pie "Lielajiem kaķiem". Īsumā, tas ir tāds, kā neliels Zoo, kur ir dažādu pārstāvju tīģeri. Visvairāk patika gides stāstījums. Nezinu, vai mūsu Zoo stāsta tik dzīvelīgus stāstus, bet šī dāma ir, kā šo tīģeru mamma - zin, katra sava bērna raksturu, labākās un sliktākās iezīmes, iemīļotākos ēdienus u.tml.

Šodien apskatīju arī vietējo, Universitātes Mūzikas departamenta bibliotēku. Pavisam vienkārša ar sirsnīgiem cilvēkiem. Pēdējās dienās esmu saskārusies ar dažādiem autortiesību jautājumiem mūsu bibliotēkā, tāpēc nojautāju, kā viņiem veicas ar digitalizēto (vai digitāli radīto) nošu "izsniegšanu". Kā izteicās bibliotekāre - "to, paldies Dievam, ir ļoti maz. Protams, neizsniedzam, skatās uz vietas". Visi sanākušie spējām tik māt ar galvām, ka šī ir vienota problēma praktiski visiem - autortiesību aspekts. IAML cer to izvirzīt nākotnē, kā jautājumu, kuram pieskarties un cerams arī rast risinājumu.

Vienā no pirmajām dienām iepazinos ar komponisti un mūzikas skolotāju, kura šo Kongresu apmeklēja pirmo reizi. Felicia Sandler no Jaunanglijas Konservatorijas (New England Conservatory) ASV. Viņa bija ieradusies, lai gūtu iedvesmu un kontaktus projektā, kuru plāno ieviest savā darbā. Tas, ko gribu ar šo iepazīšanos pateikt:

Šis Kongress nav tikai mūzikas kolekciju turētājiem.

Šeit vienkopus satiekās bibliotekāri, arhīvisti, mūziķi, muzikologi, dažādu programmu ieviesēji (ne tikai kataloģizēšanas, bet arī dažādas mūzikas kodēšanas sistēmas u.tml.) – mēs visi saplūstam vienā punktā.

Piesakies uz nākošo gadu!"

Fotogrāfija no otrdienas sesijas "Digital collections and preservation". No kreisās puses - sesijas vadītājs Kimmy Szeto, IAML Treasurer; Ruta Almane-Palmbaha, LNB; Nkwenkwezi Languza, National Archives of South Africa; Jonathan Manton, Yale University.

Neliels video ieskatam par šīs zemes skaistumu.

false

Photographs © Ruta Almane-Palmbaha

 

Translate

English French German Italian Portuguese Russian Spanish