Het Koninklijk Conservatorium Brussel, departement van de Erasmushogeschool, leidt getalenteerde studenten op tot professionele musici. Het Conservatorium is co-beheerder van één van de belangrijkste, internationaal georiënteerde erfgoedcollecties muziek uit België.
Het Conservatorium (opgericht in 1835 met voorgeschiedenis tot 1649) is gehuisvest in het middeleeuwse steen "De Sikkel". Zijn erfgoedbibliotheek BGc herbergt ca. 2 lopende km aan partituren, wetenschappelijke en pedagogische werken, tijdschriften, geluids-en beeldmateriaal i.v.m. muziek, kunst, cultuur en aanverwante disciplines, artistieke objecten en een uitgebreid digitaal aanbod. Talloze schenkingen. Onderdeel van School of Arts Gent. Lid van o.m. CaGeWeB, Gentse Vereniging van 23 Wetenschappelijke Bibliotheken, Archieven en Documentatiecentra.
Het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, als Stedelijke Muziekschool gesticht in 1867, wil studenten opleiden tot hedendaagse, creatieve musici en podiumkunstenaars met een grote autonomie en persoonlijkheid, die zichzelf kunnen situeren in de internationale socio-culturele en artistieke wereld. Het Antwerps Conservatorium biedt de mogelijkheid tot verregaande artistieke kruisbestuivingen, door het samengaan van drie podiumkunstopleidingen en de betrokken lerarenopleidingen op dezelfde campus, in nauwe samenwerking met de Internationale Kunstcampus deSingel. De Antwerpse conservatoriumbibliotheek was in 2010 de eerste Vlaamse bibliotheek die officieel erkend werd als erfgoedbibliotheek.
MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] houdt zich al meer dan tien jaar gepassioneerd bezig met (inter)nationale kunstmuziek van na 1950 en beheert één van de belangrijkste documentatiecentra over nieuwe muziek in Europa. Muziek uit Vlaanderen vormt de kern van de collectie, maar minstens evenveel aandacht wordt besteed aan muziek uit een internationale context. Vanuit de collectie – deel van de omvangrijke Universiteitsbibliotheek van de KU Leuven – die heel wat onuitgegeven materiaal bevat, ontwikkelen we ook regelmatig projecten rond hedendaags muzikaal erfgoed. Daarnaast ontplooit MATRIX een veelzijdige educatieve werking, toegespitst op nieuwe muziek.
Het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek [SVM], opgericht in 1998 en gevestigd te Antwerpen, is een studie- en documentatiecentrum dat tot doel heeft het Vlaamse muziekpatrimonium van de 19e en 20e eeuw te vrijwaren en bekend te maken. Dit gebeurt middels inventarisatie, wetenschappelijk onderzoek, publicaties, lezingen, partituuruitgaven (de reeks Flemish Music Collection, uitgegeven door Musikproduktion Höflich in München), promotie en advies voor concerten en opnamen.