Lurbl&aringsare. Detalj av en hällristning fr&aringn Tanum. Ca 2800 &aringr gammal.
Hem
Program
Konferensinformation
Förbokade hotell
Socialt och kulturellt program
Organisationskommitté
Deltagarlista
Sponsorer
Utställare
Internetlänkar
IAML
SMBF
IAMIC
STIM/Svensk musik
IMS
 

Socialt och kulturellt program


Söndag 18 juni kl. 18.00
Välkomstkväll
Välkomstkväll på Artisten (ingår I konferensavgiften) med musik, mingel och vin. Sverige är berömt för sina körer och konferensen börjar därför med ett framträdande av Kammarkören Pro musica.
Efter konserten serveras en bit mat och ett glas vin och det blir tillfälle att göra nya och återknyta gamla bekantskaper. Barpianisten Staffan Biörklund-Jullander underhåller.
 
Måndag 19 juni kl. 18.00
Officiell öppningsceremoni
Göteborgs stad bjuder alla deltagare på mottagning på Börsen (ingår i konferensavgiften).
Musikunderhållningen i anslutning till mottagningen spänner över 3000 år, från bronslurar till moderna fagotter.
 
Tisdag 20 juni kl. 19.00
IAMIC Konsert - Gageego!
Konsert i Konserthuset på Götaplatsen, ett stenkast från Artisten.
IAMIC inbjuder alla konferensdeltagare till en minnesrik konsert med nutida musik från alla delar av världen - framförd av göteborgsensemblen Gageego!
 
Torsdag 22 juni kl. 19.00
Konsert
Orgelkonsert i örgryte nya kyrka, örgryte kyrkogata
Konsert med Göteborg Baroque. Ensemblen grundades 2003 av sin konstnärlige ledare Magnus Kjellson och är etablerad både i Sverige och internationellt. Under konserten framför ensemblen både vokal och instrumental barockmusik, huvudsakligen ur Dübensamlingen, omväxlande med att Magnus Kjellson spelar orgelmusik på den nybyggda nordtyska barockorgeln.
 
Fredag 23 juni kl. 19.00
Avskedsmiddag
Avskedsmiddag (se anmälningsformuläret) med traditionellt svenskt midsommarfirande med smörgåsbord och andra delikatesser på restaurant Kajskjul 8. Trubaduren Martin Bagge underhåller.
 
 
Onsdag 21 juni
Utflykter
1. UNESCO Vitlycke museum - Hällristningar
Departure time: 12.45
Denna utflykt tar oss till Tanumshede och de mer än 3000 år gamla hällristningarna från den svenska bronsåldern. Färden går med buss i det fagra Bohuslän till de berömda hällristningarna i Vitlycke som är ett världsarv. Besök i bronsåldersbyn och museet ingår i utflykten. Lunch serveras på bussen.
 
2. Orgelexkursion i Göteborg med omnejd
Departure time: 12.45
Utflyktsguide: Paul Peeters

Antalet intressanta och värdefulla orglar i Göteborg har markant ökat under det senaste årtiondet. Utflykten inkluderar ett besök på  Göteborg Organ Art Center-verkstad med en presentation av pågående orgelforskning samt en demonstration av orglarna i örgryte nya kyrka (barockorgeln från 1999 i nordtysk stil och Henry Willis-orgeln från 1871). Vidare kommer två instrument på Högskolan för scen och musik att visas (en fransk orgel från 1998 och Manderscheidt positiv-orgel från ca 1650) samt orgeln i Jonsereds kyrka från 1783 byggd av orgelbyggaren Pehr Schiörling. Utflykten avslutas med ett besök i det gamla industrisamhället i Jonsered, grundat 1830 av skotten William Gibson.

GOArt>>
 
3. Musikalisk rundvandring i Göteborg
Departure time: 14.00
Utflyktsguide: Anders Carlsson

På vår promenad genom Gamla stan kommer vi att besöka några av de platser och byggnader som utgjorde centrum för musiklivet i Göteborg under 1800-talet. Den förnämsta byggnaden av alla var Börsen, där rika köpmän idkade handel på dagtid och bevistade, ja till och med deltog i konserter, om kvällarna. Har vi tur kan vi även besöka  Frimurarordens hus där Bedrich Smetana gjorde många musikaliska framträdanden. Smetana bodde i Göteborg 1856-61, en tid då kampen för kulturellt och politiskt oberoende i Böhmen var hård. Vi kommer givetvis också att besöka Stora Nygatan, där Smetana bodde med sin familj 1858-59.

Utflykten avslutas i Trädgårdsföreningen, stadens "finpark".  Rosengården kommer att stå i blom och Rosenkaféet kommer att servera något välsmakande.
4. Båtutflykt till Elfborgs fästning
Departure time: 13.15

Elfsborgs fästning vid hamninloppet härstammar från mitten av 1600-talet. Idag är Elfsborgs fästning ett av västkustens populäraste utflyktsmål. Båten tar oss med på en guidad tur genom Göteborgs fascinerande hamn, inte bara den inre utan även den yttre hamnen, ut till fästningsön.

 
5. Från slott till koja
Departure time:
14.00

En historisk resa där vi får uppleva kontrasterna mellan vardagslivet för en fattig bonde och för den rike slottsherren. I äskhult stannar vi för att besöka bondbyn från 1700-talet. Sedan fortsätter resan till Tjolöholms slott, som byggdes i slutet av 1800-talet i engelsk Tudor-stil.

 
Utflykter för medföljande
Utflykterna för medföljande är inställda. Men allmän turistinformation, broschyrer och kartor kommer att finnas i Konferenssekretariat
Göteborgs Turistbyrå >>
 
Post-Conference tour 24 - 25 juni
Anmälan stängd
Besök i Stockhkolm och Uppsala
Ledare: Evabritt Selén
Dag 1, Lördag

24 juni. Tåget avgår från Göteborg på morgonen och anländer till Stockholm mitt på dagen.

Lunch på hotellet och därefter guidad tur på Statens musikbibliotek, som just har flyttat till en ny byggnad. Biblioteket, grundat 1771 av Kungl. Musikaliska Akademien, är Sveriges nationalbibliotek för musik, och där finns rika samlingar av äldre tryck (1600-1800-tal) och musikhandskrifter, bl.a. flertalet betydande svenska tonsättares originalmanuskript.

Efter biblioteksbesöket far vi med buss till Drottningholms slott. Det blir en guidad tur på Slottsteatern från 1700-talet, som finns på UNESCOs världsarvslista. Vi återvänder till Stockholm med båt. Anblicken av huvudstaden från vattnet är mangifik
Dag 2, Söndag
25 june. Vi tar tåget till Uppsala på morgonen. Tågresan tar mindre än en timme..
Under dagen besöker vi Universitetsbiblioteket och tittar på handskriftssamlingen och den berömda Düben-samlingen. Vi besöker också Gustavianum, Uppsala universitets museum. Gustavianum är Uppsala universitets äldsta bevarade byggnad. Museet innehåller, förutom den anatomiska teatern och det Augsburgska konstskåpet, en utställning som skildrar Uppsala universitets historia från 1477 fram till idag. Lunch i Uppsala.
Vi tar tåget tillbaka till Stockholm sent på eftermiddagen. Tåget till Göteborg avgår tidigt på kvällen och är framma ca kl 22.00
Pris: SEK 2 500 (inklusive transport, hotell, och måltider, ej dryck).
   
.................................................................................................................
Värd för webbsidan: Svenska musikbiblioteksföreningen. Webbredaktör: Christel Rosenborg