The following entry is by Lena Nettelbladt (Musik- och teaterbiblioteket/Music and theatre library of Sweden) and also appeared on the blog Musikbiblioteksbloggen.
Matnyttigt, välorganiserat och trevligt
Dagbok IAML-konferensen Antwerpen 13-18 juli 2014
Söndag - anlände med tåg till Antwerpens pampiga station. Gångavstånd till Hotel Columbus, en bedagad skönhet.
Kerstin Carpvik i foajén hotell Columbus |
Registrering på Royal Conservatoire Antwerp. Vänlig och effektiv personal i organisationskommittén. Praktisk konferensväska innehållande mycket smått och gott såsom två cd med belgisk musik, konferensprogram och karta för Antwerpen. Klockan två började "Council meeting, first session". Mycket viftande med brandgula lappar när nationella IAML-representanter och ordföranden för branches och committees röstade.
Aktiv röstning på Coucil |
Klockan åtta var det officiell invigning av konferensen i Elzenveld med tal av Pascale De Groote, vicerektor för ett universitet i Antwerpen, Barbara Dobbs Mackenzie, IAMLs president och Cathy Berx, Antwerpens borgmästare. Vi får höra belgisk musik framförd av fyra trombonister och vi får själva vara med och sjunga den specialskrivna The Beer canon tillsammans med komponisten Frank Agsteribbe. Magen får minimala små munsbitar, bland annat en serverad i silversked.
Barbara Dobbs Mackenzie, President of IAML |
Måndag. Opening session innehöll en spännande demonstration av neoScores, digitala noter för läsplattor. Vi fick se hur lätt det är att transponera. "Måndag morgon - nej vi tar Schubert-sången en tonart lägre". Nästa utvecklingsfas kommer innebära att läsplattan "hör" när det är dags att byta sida. Föreläsningar och lunchkonsert med Songs from world war 1 med tenoren Mathis Van Cleunebreugel och pianisten Hannah Aelvoet.
Lunchkonsert med Hannah Aelvoet och Mathis Van Cleunebreugel |
På eftermiddagen en visning av RIPM, Répertoire International de la Presse Musicale. RIPM e-library innehåller skannade artiklar från 4500 tidskrifter från åren 1800-1950 och är en mycket bra källa för att söka okända kompositörer.
Tisdag. En höjdpunkt var föreläsningen som Broadcast and Orchestra Libraries Branch ordnade. Marianne Butijn från Royal Concertgebouw Orchestra i Amsterdam berättade livfullt om hur det är att vara bibliotekarie till denna världsberömda orkester. "Det gäller att ha springskorna på sig jämt". När orkestern är på turné följer alltid en av de två bibliotekarierna med. Både Marianne och kollegan Douwe Zuidema är utbildade musiker. Marianne berättade att de alltid kollar stråk i noterna. Det kan ta en vecka att göra stråk i en symfoni av Sjostakovitj. En sångare krävde att få sjunga 4 toner lägre än i noterna och då var det bara att skriva om alltihop. "Vi kollar alltid om noterna är tillräckligt stora. Hyresmaterial har ofta små datorgjorda noter. En kontrabasist har en meter till sitt notställ och hen måste kunna se bra."
I AMUZ konsertsal fick vi lyssna till flamländsk violinmusik och kvällen avslutades med en glas Leffe i foajén och till sist en promenad i hamnen.
Margareta Odenman, Ingrid Borström, Evabritt Selén och Hanneke Kuiper |
Onsdag. Utflyktsdag. Buss till Bryssel där vi fick se tre bibliotek, lyssna på två konserter, gå en stadsvandring och besöka det mycket intressanta Automium.
Torsdag. Morgonen började med "Music and children - about inspiration and experiences" ordnad av The Public Library Branch. Birgitta Sparre från Hagfors bibliotek i Sverige berättade en saga med musik och bilder. Hon visade också boken Drillar och draköron som hon använder i biblioteket när hon berättar om musikinstrument. Skogräns och vuxengräns är det på bibliotek TioTretton i Stockholm där Gonzalo Vargas arbetar. Besökarna är mellan tio och tretton år. Han berättade om verktyget MakeyMakey som gör att man kan spela på frukt. Ungdomarna får också pröva att vara DJ:s, göra radioprogram, spela in egna låtar eller bara slappa och läsa en bok.
Libraries in Music Teaching Institutions Branch presenterade ett intressant föredrag om balansen mellan inköp och katalogisering av tryckta noter av en talare från Indiana University, USA. Katie Lai från Hong Kong Baptist University hade blivit inspirerad av fenomenet "flash mobs". På korta raster visade hon skolans studenter vilka digitala resurser som de har tillgång till via biblioteket. Mycket framgångsrikt! Lunch pommes frites och majonnäs.
På kvällen symfoniorkesterkonsert med The Royal Flemish Philharmonic i Blå salen, ett tonsättarporträtt av den belgiske kompositören Luc Van Hove, född 1957.
Fredag. The Commission on Service and Training presenterade tre intressanta föredrag om Wikipedia och webben. Bob Kosovsky från New York Public Library avslutade sitt föredrag med orden "It is up to you! Wikipedia loves librarians". Jennifer Ward från RISM (Répertoire International des Sources Musicales) talade om hur vi kan skriva om våra egna institutioner på Wikipedia och Kent Underwood från New York Univeristy Library, redde ut begreppen kring arkivering av webbsidor. Efter ett möte med medarbetare till RILM (Répertoire International de Littérature Musical) blev det en lättlunch bestående av tre jordgubbar eftersom vi fick bråttom till en lunchkonsert med Steiger Trio med den duktiga trummisen Simon Raman. Eftermiddagen ägnade vi åt "General assembly with information session and Closing session" och mer viftande med brandgula lappar. Arbetet med omorganisationen av IAML fortsätter.
Farewell dinner på restaurang Badboot över 30 graders värme, var en upplevelse. Maten var god och stämningen glad. Några tog sig ett dopp i poolen.
Pia Shekhter, Secretary General |
Utsikt från restaurang Bath Boat |
Tack till Jan Dewilde, Johan Eckeloo, Roos Van Driessche, Pauline Jocqué och Adeline Boeckaert för en välorganiserad och matnyttig konferens. Inga missöden med tekniken, inga kaffeköer och inga toalettköer! Särskild eloge till de glada och flitiga personer som med skyltar visade vägen till glass och lunchkonserter.
- Facebook Like
- Auf Facebook teilen
- Zum Verfassen von Kommentaren bitte Anmelden.